Maria del Mar Bonet refà el disc que va gravar a l’Olympia de París fa 50 anys

El 27 d’abril de 1975, el dia que feia 28 anys, Maria del Mar Bonet pujava a l’escenari del teatre Olympia de París per fer un dels últims concerts del cicle matinal Chansons en liberté que organitzava Bruno Coquatrix. Recordeu, abril del 1975, Franco encara era viu, etcètera.

Seguir leyendo…

 La cantant inicia al Barnasants de L’Auditori una gira amb una nova banda de músics  

El 27 d’abril de 1975, el dia que feia 28 anys, Maria del Mar Bonet pujava a l’escenari del teatre Olympia de París per fer un dels últims concerts del cicle matinal Chansons en liberté que organitzava Bruno Coquatrix. Recordeu, abril del 1975, Franco encara era viu, etcètera.

“París era una festa, una primavera fantàstica i hi havia el sentiment que podien canviar moltes coses, l’ambient ens donava esperança i força, i poder-hi cantar va ser un punt i a part”, recorda la cantant, que per commemorar l’efemèride en comptes de reeditar aquell disc memorable l’ha refet, sense regravar res, sinó d’una banda restaurant el so i de l’altra afegint-hi noves cançons que ella guardava en cinta i que en aquell moment no es va decidir a publicar, com ara la mítica –per molt que s’abusi del terme encara hi ha usos legítims– Què volen aquesta gent, que aquí estava prohibida. Però la va cantar en llibertat, sí, i ara es podrà escoltar en la nova versió de Maria del Mar Bonet a l’Olympia (Blau-Discmedi), que sortirà a la venda el dia 25, i que també inclou com a novetats No voldria res més ara i Cançó per a una bona mort.

Lee también

Bonet també hi ha fet altres canvis, com modificar l’ordre original i treure “els parlaments en un francès que era horrorós”, de manera que el disc no substitueix l’edició anterior, sinó que, en paraules seves, “és complementari”. També s’ha actualitzat el disseny –que va fer Juan Carlos Pérez Sánchez, és a dir, qui més tard va ser el reconeixidíssim America Sanchez– i s’han restaurat les fotografies originals de Toni Catany, de les quals se n’inclou alguna de nova, com una en què surt amb Ovidi Montllor, ja que aquell mateix dia també va actuar al teatre amb Toti Soler.

L’artista presentarà el disc en una gira que comença avui mateix a L’Auditori dins del cicle Barnasants –amb les entrades exhaurides–, i que de moment continuarà demà al festival Strenes de Girona i més enllà al juliol a Palma i Xàtiva i a l’agost a Cambrils i a Ciutadella. S’hi presentarà amb una nova banda formada per músics residents a Mallorca –on la cantant viu “un moment feliç”– liderada pel llaütista Toni Pastor. El repertori dels concerts inclourà bona part dels temes que va interpretar a l’Olympia, però també cançons habituals del seu repertori i tres de noves en què ha estat treballant recentment i que en el futur poden donar lloc a un nou disc. Sí, Maria del Mar Bonet va enrere per tirar endavant.

Horizontal
Maria del Mar Bonet
Ana Jiménez

Edicions a contracorrent 

“Era imperdonable que aquest disc fos només un record i no estigués al mercat”, assegura Miquel Àngel Sancho, director de la discogràfica Blau-Discmedi, qui reconeix que “els discos ja no tenen un retorn econòmic i s’han de buscar ajuts, perquè cal crear continguts culturals de qualitat”, però “els que encara tenim aquest tarannà hem de fer aquestes coses”.
Per Bonet, “crear un disc és una cosa molt personal, i per sort continuo fent la música que m’interessa”, encara que també li agradaria reeditar i mantenir viu part del seu catàleg. “Escric a Sony i ni em contesten ni es posen al telèfon, algunes de discogràfiques s’han convertit en màquines sordes”, es queixa.

 Cultura

Te Puede Interesar